APSI in media

This is a collection of articles where APSI’s experts have been in the public eye. The list is by no means exhaustive. For a more comprehensive list, dig through the APSI activities list.


Kaleva: “Vesi lainehti muinaisessa Marsissa” (Heidi Aisala-Aalto, May 6th, 2018)

 • Soile Kukkonen was interviewed about impact craters, giant canyons and large volcanoes on Mars.
 • “Jotta voisimme ymmärtää Marsin historiaa, meidän pitää tietää, mitä siellä tapahtui, ja erityisesti missä ja milloin” – – – “Aiemmin ajateltiin, etteivät pienikokoiset törmäyskraatterit sovellu geologiseen iänmääritykseen. Pystyin työlläni osoittamaan, että niitä voi käyttää tutkimuksiin yhtä hyvin kuin isojakin.”

The Brown Daily Herald: Brown researchers write analyses of multi-ring lunar basin(Elena Renken, Nov. 8th, 2016; WBM)

 • Teemu Öhman was interviewed about the recent studies of Orientale basin.
 • “Studies use gravity field data from GRAIL mission to describe, model subsurface structure of Orientale basin.” – – – “Previously researchers only had photographs and topographical data available to them, said Teemu Öhman, earth and planetary scientist at the Arctic Planetary Science Institute. Compared to earlier theories, these new analyses are much more believable, he added.”

Suomen Kuvalehti: “Asteroidin kokoinen aukko: Yleistoimittajien tiedeosaamisessa perusasiatkin ovat hukassa” (Pasi Kivioja, Oct. 7th, 2016; WBM)

 • Excerpts from a new book on weird science journalism experiences by several authors, including Jarmo Korteniemi.
 • “Tähtitieteeseen erikoistunut toimittaja Jarmo Korteniemi kysyy tuoreessa kirjassa, miltä kuulostaisi suksihiihdon MM-kisat tai Seppo Rädyn šakkiottelun loppurepäisyn tulos? Arvelen, että toimittajan osaamiselle löytyisi pian muuta käyttöä organisaation syövereistä. Korteniemen mukaan avaruutta käsittelevät uutiset vilisevät juuri tällaisia virheitä, joissa perusasiatkin ovat hukassa. Toimittajat kehittelevät uudissanoja, joiden merkitystä voi vain ihmetellä. Puhutaan esimerkiksi avaruussatelliiteista, mutta ei sentään ilmalentokoneista. Entä mikä vempain on teleskooppikaukoputki?” – – – “Yleistoimittajien osaamisessa on selvästi ennätyssuuren asteroidin kokoinen aukko, joka olisi syytä paikata.”

Lakeuden Aviisi: “Euroopan suurin Kraatterijärvi – Lappajärvi Geomatkailun keskipiste” (Jokiaho T., Sep. 4th, 2016)

 • Teemu Öhman was interviewed about Lappajärvi impact structure and the planetary image archive transferred to Lappajärvi. Illustrations by Jarmo Korteniemi.
 • “Jos Lappajärven törmäys tapahtuisi tänään, yltäiisivät sen vaikutukset koko Suomeen. Varttitunnin kuluttua törmäyksestä hirmumyrskyn voimalla 51 m/s puhaltava paineaalto repisi helsinkiläisten katot ja repisi 30% metsistä.”

Yle Pohjanmaa:Meteoriitti tuli samalta suunnalta” – Nasan harvinaiset planeettakuvat päätyivät kraaterijärven rannalle (Antti Kettumäki, June 14th, 2016; WBM)

 • Marko Aittola was interviewed about the former NASA planetary image archive, which was transferred to the shores of the Lappajärvi impact structure.
 • “Tässä löytyi selvä yhtymäkohta, koska kuvamateriaali on samankaltainen kuin maasta. Oulussa tutkittiin planeettojen kraatereita ja kun ollaan kraaterijärven rannalla, niin yhteys on selkeä, jatkaa Arctic Planetary Science Institute ry:n asiantuntija Marko Aittola.”

Iltalehti: “Tutkimus osoitti Kuopion Suvasveden kraatterien syntyneen kahdesta eri törmäyksestä – Ydinpommikin olisi jäänyt toiseksi” (Jenna Heino, May 5th, 2016; WBM)

 • Teemu Öhman was interviewed about the age determination of the Suvasvesi ”false” doublet craters.
 • “Noin 750 miljoonaa vuotta sitten maapallolla ei ollut vielä elämää kuivalla maalla. Kukaan ei tiedä, millaiset pinnan muodot alueella satoja vuosia sitten oli. Se kuitenkin tiedetään, että jysäys oli kova. – Meteoriitit, jotka kraatterit synnyttivät, ovat olleet tuollaisia muutaman sadan metrin läpimittaisia murkuloita. Ihan kohtuujysäyshän se on ollut, eli Kuopiossa ei olisi ollut kauhean kiva olla siinä vaiheessa. Ilmassa mennyt paineaalto ja maanjäristysaalto olisi yltänyt sinne asti ja tehnyt sileää jälkeä. Ydinpommikin olisi jäänyt selkeästi toiseksi, Öhman kuvailee.”

Tekniikka & Talous: “Taivaan kivet” (Teemu Subin, 16.4.2014; WBM)

 • Jarmo Korteniemi was interviewed about the reality of mining asteroids.
 • ” ‘Näissä visioissa hehkutetaan kultakuumetta vain kaukaa otettujen valokuvien ja harvojen tutkausten perusteella. Mikään laite ei ole vielä edes kääntänyt yhtäkään asteroidilta löytyvää kiveä nurin, saati halkaissut ja katsonut mitä murikan sisältä löytyy. Tai kairannut pölyn alle kallioon’, Korteniemi sanoo. Hän on itse erikoistunut Marsiin ja Kuuhun. Hän korostaa, että vaikka nämä taivaankappaleet ovat Maan ohella parhaiten tunnettuja, edes niiden pintojen alla piileviä mineraalivarantoja ei tunneta kovin hyvin.”

Abbreviations:

WBM = Wayback machine, Internet archive